Modern Városok: Csizi válaszolt a városháza helyett

2016. október 26. 10:06 2016. okt. 26. 10:06

1,34 milliárd forintos pluszforrást ítélt Pécsnek a kormány még október közepén a Modern Városok Program kapcsán. Meg is kérdeztük a városházát, hogy mire megy a pluszpénz. Helyettük Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő válaszolt. Mondjuk konkrétum nem sok volt abban sem.

Továbbra sem tudni, mire mehet el pontosan az a 1,34 milliárd forintnyi pluszforrás, melyet a kormány vágott hozzá Pécs Modern Városok Programban lévő 31,4 milliárd forintos forrásösszegéhez október közepén. (A források döntő többsége az Európai Uniótól fog érkezni - a szerk.)

Főirányok vannak pénzelköltési szempontból (új vásárcsarnok; új fürdőkomplexum sportközponttal; Misina rendezése és a TV-torony fejlesztése, mint turisztikai akció; ipari parkok és egyebek, stb.), azonban sok konkrétumot még nem tudni - pont ezek miatt tettük fel az önkormányzatnak a következő két kérdést:

  • Mire fogja fordítani Pécs önkormányzata a pluszforrást? (Tételesen, amennyiben már ismert, hogy mire mehet a pluszforrás.)
  • Van-e már konkrét feladatokra megkötött szerződés a kormány és az önkormányzat között, és ott a Modern Városok Programban meghatározott részfeladatokra van-e már kitűzött forrás? (Magyarul: van-e már olyan részfeladat, melynek ismerni lehet a tervezett bekerülési összegét? Ha igen, melyek ezek, milyen keretösszegekkel?)
  • Az önkormányzattól ehhez képest kaptuk meg Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő válaszát, melyet változtatás nélkül közlünk:

    "Pécs számára a Modern Városok Program során megfogalmazott célok végrehajtására biztosított a Magyar Kormány 1.340.000.000 forint plusz forrást. Tette mindezt azért, mert városunk az eddigi tapasztalatok alapján számos programelem végrehajtásának előkészítését megkezdte, s a területi operatív program által biztosított fejlesztési forrásokból jókora részt már lekötött. Ilyenek - a teljesség igénye nélkül - számos bölcsőde és óvoda felújításának megindítása, az új pécsi vásárcsarnok és az élményfürdővel kiegészített sportközpont tervezésének előkészítése, a barna mezős beruházásokkal kapcsolatos fejlesztésekkel kapcsolatos pályázatok, de ide sorolható a Misina és a Magasház helyének majdani fejlesztésével kapcsolatos döntések is. A plusz források konkrét felhasználását, azaz projektekhez, projektelemekhez való társításáról a jövőben születnek döntések.

    Ezzel együtt a Magyar Kormány döntésével a korábban jelzett 31.400.000.000 forint helyett 32.740.000.000 forintban részesül."

    Az csak egy dolog, hogy rákérdeztünk, vannak-e már konkrét feladatok, és azokra kitűzött részcélok a programban, aztán ahhoz képest csak üres lózung jött válaszként, de az még mindig nem fér a fejünkbe, hogy az önkormányzatot kérdezve miért Csizi válaszolt.

    A kínzó kérdéseket nem bírtuk magunkban tartani, ezért újabb megkereséssel éltünk a városháza irányába, Csizi Péter Modern Városok Programhoz fűződő kapcsolatát firtatva. Kíváncsian várjuk a választ.

    Frissítés: a város vezetése jóban van az országgyűlési képviselőkkel

    Rekord gyorsan válaszolt megkeresésünkre a pécsi városháza, válaszukat változtatás nélkül olvashatják:

    "Mint azt bizonyára Ön is tudja, Csizi Péter országgyűlési képviselő látja el a koordinációs feladatokat polgármester úr kérésére a kormány és a város közötti kapcsolatokban.

    Mivel egy kormányhatározat tartalmát érintette szerkesztő úr kérdése, Csizi Péter képviselő úr tudott a legmegfelelőbb módon felvilágosítást adni kérdéseire a kormány döntésének hátteréről.

    Ez is jól mutatja, hogy az Önök hírportálján megjelentekkel ellentétben a város vezetése kiemelkedően jó kapcsolatot ápol Pécs országgyűlési képviselőivel és a kormánnyal, a szereplők közösen dolgoznak Pécs boldogulásáért. Ezt a plusz forrás ténye is mutatja."

    Szeretet, béke van.