A Central Csoport viszi tovább az Alexandra könyvesboltokat

2017. január 28. 14:24 2017. jan. 28. 14:24

A Central Csoport veszi át az Alexandra-cégbirodalom könyvesboltjait, közleményük szerint a könyvszakma és az olvasók érdekeit védi, ha fönntartják a bolthálózatot. Ezzel Matyi Dezső, az Alexandra-cégbirodalom feje is egyetért.

A Central Csoport viszi tovább a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Alexandra-könyvesbolthálózatot - olvasható a Napi.hu cikkében.

"A Central Csoport célja, hogy ebben az igen érzékeny helyzetben a lehetőségekhez mérten a legkevésbé sérüljenek az olvasók érdekei, azaz a kiskereskedelmi könyvértékesítés kiesések nélkül működhessen a továbbiakban is" - mondta Varga Zoltán, a csoport tulajdonos-vezérigazgatója az mmonline.hu cikke szerint.

A Central Csoporthoz tartozik több kiadó is, maga a cégcsoport már 2003 óta jelen van a könyvpiacon, tagja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének is (MKKE).

Matyi Dezső a Napi.hu-nak annyit nyilatkozott a könyvesbolthálózat átvételéről, hogy "mindenkinek, az olvasóknak, a boltoknak és a kiadóknak is az az érdeke, hogy az üzletek nyitva tartsanak". Arról azonban nem beszélt, hogy a Rainbow Üzlethálózat Kft. - ehhez a céghez tartoznak a boltok - esetleges eladását megtámadják-e.

Az MKKE közben arra utasította a Könyvbazár (itt ügyvezető Matyi Dezső) és a Rainbow Üzletlánc Kft-ket, hogy a bizományba adott, a kiadók tulajdonát képező árukészlet ne legyen két cég elszámolási vitájának tárgya.

Az értékesített kötetek után járó árrést haladéktalanul különítsék el, és utalják el időben a kiadók számára, elkerülve azt, hogy sajátjukként bánjanak a kiadók tulajdonával. Az MKKE szerint a könyvek visszahívásával öt-tízmilliárdnyi árukészlet szakad a kiadók nyakába (aminek tárolási és szállítási költsége is tetemes), amely drasztikus leárazási hullámhoz és a kiadók megroppanásához vezetne - olvasható a Napi.hu cikkében.