Vizsgálatot kértek (volna) a Tettye-Hunguard ügyben a szocialisták

2017. március 22. 17:32 2017. márc. 22. 17:32

Vizsgálatot kezdeményezett Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságánál, miután egy offshore hátterű cég szerződés és jogalap nélkül férhetett hozzá a pécsi vízfogyasztók adataihoz. A grémium arra sem méltatta a kezdeményezést, hogy napirendre tűzze.

 

Rogán köreitől Panamáig

A témában nemrég Tóth Bertalan pécsi országgyűlési képviselő, az MSZP parlamenti frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót Pécsen.

     

A lényeg: egy sebtében meghozott 2014-es rendelkezés értelmében egyebek mellett a közműszolgáltatók számlázási rendszerét auditálni kell. Ezt egy külső cég végezheti, jelesül a Hunguard Kft. A társaság 2014-ben négy magyar állampolgár tulajdonában volt. Köztük volt Csík Balázs, aki Rogán Antal ma már jól ismert feltalálótársa volt egy kiváló szabadalomban. 2016-ban megváltozott a cég tulajdonosi köre, egy máltai cégé lett a kft., amely egy ciprusi vállalkozásé, a tulajdonosok között pedig feltűnik az a Christos P. Kinanis is, akinek a neve a Panamából kiszivárgott offshore-iratokból ismert.

Ha Pécs, legyen kövér

Ha pedig már közműszolgáltatók, a pécsi Tettye Forrásház sem maradhatott ki az ügyből. Hogy ebben az esetben cifrább legyen az ügy: a pécsi cég tanúsítását a Hunguard Kft. egyenesen szerződés nélkül végezte el.

 

Míg a szocialisták birtokában lévő dokumentumok szerint a Hunguard 2014 novemberében végezte el a munkát, a szerződést erre csak decemberben kötötte meg a pécsi vízszolgáltatóval.

A célra először több mint 12, két év alatt összesen mintegy 17-18 millió forintot fizetett a Hunguardnak a Tettye. - Egy olyan munkáért, amely az egyik közérdekű adatigénylésre kötelezett szolgáltató válasza szerint társaságuk „számára indokolatlan költséget, felesleges procedúrát okozott” – idézett Gulyás Emil.

Ugyan, kit érdekel?

 

Az ügyben szerdán vizsgálatot kezdeményezett Gulyás Emil a pécsi önkormányzat – mint a Tettye Forrásház tulajdonosa - szakbizottságánál, mivel a rendelkezésre álló iratok szerint jogcím és jogalap nélkül engedte a Tettye Forrásház, hogy egy ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező offshore cég hozzáférjen pécsi fogyasztók adataihoz. Az önkormányzati képviselő szerint a bizottsági vizsgálatnak különös tekintettel kell lennie arra, hogy a pécsi lakosok, a vízszolgáltatás fogyasztóinak személyes adatok védelméhez fűződő joga sérült-e.

A fideszes többségű grémium arra sem méltatta a kezdeményezést, hogy egyáltalán napirendre vegyék.