TOP-botrány: Siklóson csak a pályázati elem egyik fele nyert támogatást

2017. június 2. 15:31 2017. jún. 2. 15:31

Beigazolódni látszik a papírforma: míg Mohácson tízből tíz pályázat nyert TOP-forrást 4 milliárd forint értékben, addig Siklóson a beadott 1,7 milliárdnyi összegből még 200 milliót sem sikerült megkapni. Más, nem kormánypárti baranyai városokban sem lett jobb a TOP-források elosztása.

Siklóson félbevágtak egy projektet, többről nem is döntöttek

Méltánytalan döntés született a TOP-források első körös elosztásában Baranyában a Siklósi Hírek cikke szerint: míg Mohácson tízből tíz pályázat nyert összesen 4 milliárd forint értékében, Bólyon 1,3 milliárd a támogatott projektek összege, addig a Siklós által beadott összesen 1,7 milliárd forintnyi pályázatból csak kettő ment át, ami összesen nem éri el a 200 milliós értéket sem.

A cikk szerint a két támogatott projektből az egyik egy körforgalom építése a Gyűdi út végén, amihez egy bicikliút is kapcsolódik, itt az utóbbi szegmens lesz Siklósé 13 milliós értékben (a lap egy másik cikke szerint a teljes projekt 78 millió forintot kóstál).

A másik beadott projekt a "Társadalmi együttműködés erősítését szolgáló komplex program Siklós – Váralja szegregátum társadalmi, gazdasági integrációja érdekében", itt az úgynevezett "szoft" rész nyert el 175 millió forintos támogatást. Ez alatt szociális rehabilitálást, társadalmi felzárkóztatást szolgáló intézkedéseket (családsegítő szolgálat, közösségi ház kialakítása, polgárőrség szervezése) kell érteni.

A második rész a leromlott infrastrukturális elemek fejlesztését, felújítását szolgálta volna (csapadékvíz-elvezetés, partfal-megerősítés, utak megerősítése, stb.), erre félmilliárd forintos pályázatot készítettek el Siklóson, ám a kettőnek csak együtt lett volna értelme, külön nincs a cikk szerint.

A TOP-forrásoknál, ha első körben nem nyert egy pályázat, van arra lehetőség, hogy egy második körben újra be lehessen adni az igényeket, ám a cikk szerint a Váralja szegregátumának felszámolására szolgáló projekt infrastrukturális része nincs a második körre átsorolt pályázatok közt. Emiatt az önkormányzat felveszi a kapcsolatot a megyei önkormányzattal, hogy miképp lehetne a pályázatot teljes egészében elindítani. Ha nem sikerül az egyezkedés, akkor viszont vagy át kell írni a projektet, vagy el kell felejteni.

A félbevágott projekt miatt a Castello szálloda sem terjeszkedik tovább.

Sellye semmit nem kapott

Más, nem kormánypárti vezetésű települések is hasonló cipőben járnak a hírek szerint Baranyában: Szigetváron a 11 beadott pályázatból csak kettő kapott összesen 539 millió forintnyi támogatást, míg Sellye egyetlen pályázatát sem tartotta támogatásra méltónak a fideszes többségű megyei önkormányzat.

Ezzel szemben - mint fentebb is említettük - Mohácsra összesen 4 milliárd forintnyi pályázati pénz érkezhet a TOP-forrás keretéből, Bóly is kapott 1,3 milliárdot, Komló pedig összesen másfél milliárd forintot nyert el a beadott pályázatai után.

A Siklósi Hírek cikke szerint "a jelen állás szerint Harkányban is csak a közutas körforgalom (63 millió) kapott kedvező elbírálást, Villány kerékpárutat épít Villánykövesdig 263,6 millió forintból. Újpetre 134 millióból az egészségügyi alapellátását fejlesztheti, Márok szintén orvosi rendelőt újíthat fel 21,9 millióért. Nyugaton csak Vajszló kap pénzt, 74,4 millióért belvízproblémákat oldhatnak meg."

Titoktartási szerződést kötöttek előre

Baranyában az április végi TOP-forrásokról szóló rendkívüli megyei önkormányzati közgyűlést zárttá nyilvánították, és titoktartási nyilatkozatot írattak alá a képviselőkkel, ami már abból a szempontból is meglehetősen szokatlan, hogy az Európai Uniótól érkező közpénzek felhasználásáról döntöttek.

Ez ellen az ellenzék részéről még ott a helyszínen Nagy Attila sellyei polgármester, Barbarics Ildikó komló szocialista képviselő és Szőcs Norbert jobbikos politikus is felszólalt.

Egyébként nemcsak Baranyában, hanem Tolnában és Békés megyében is hasonló gondok akadtak a pályázati pénzkeret leosztásával.