Tovább tarol a pécsi ügyvéd cége a frekvencia-pályázatokon

2017. június 24. 18:55 2017. jún. 24. 18:55

A Hajdúságban szerzett meg az LB Rádió Kft. egy frekvenciát, a cég egyik tulajdonosa a pécsi illetőségű dr. Bíró Balázs. Néhány hónapja már feltűnt ugyanez a cég több más rádiós pályázaton.

A Hajdúságban nyert el egy frekvenciát az LB Rádió Kft. egyedüli pályázóként - olvasható a 24.hu cikkében.

Dr. Litter Zsuzsanna és dr. Bíró Balázs a Litter és Bíró ügyvédi irodát viszik közösen, ezzel az új céggel pedig már márciusban több rádiós frekvenciapályázaton is feltűntek - pedig januárban lett bejegyezve a közös vállalkozás.

Dr. Bíró Balázs Csizi Péter fideszes politikust képviselte több perben is (többek közt a Pécsi STOP ellen), 2010-14 között a pécsi önkormányzat külsős tanácsadóként is foglalkoztatta, erről bővebben itt olvashat.

Dr. Bíró a földpályázatokon is sikeres volt, 2013-ban a testvérével tulajdonolt cég közel 150 hektárhoz jutott.

Száz frekvenciát, ezeret!

Pályáztak például Keszthelyen - a helyi, 16 éve szolgáltató cég ellen -, de két hajdúsági városban, Hajdúnánáson és Hajdúböszörményben is beadták a jelentkezésüket. Akkor, március végén még mindhárom helyen koppant a cég, hiánypótlásra kötelezték őket.

Keszthelyen ráadásul el is akadt a pályázat, ugyanis a Helikon rádiót üzemeltető cég bíróságon támadta meg a Médiatanács döntését.

Ez nem szeghette kedvüket, Hajdúszoboszlón is elindultak egy frekvenciáért, valamint Derecskén is (ezt meg is nyerték a 24.hu cikke szerint), de nem kell sokat kutakodni ahhoz, hogy kiderüljön, a januárban alapított cég Veszprémben is megpályázott egy rádiófrekvenciát. Szintúgy Tatabányán, ahol viszont első körben a Médiatanács hiánypótlásra szólította fel a céget.

Egyről szól a rádió

A Litter és Bíró párosnak egy ideig közös cége is volt Belénessy Csabával, aki az önálló Magyar Távirati Iroda utolsó vezetője volt.

Belénessy egyébként maga is indult egy céggel rádiós frekvenciáért Velencén, amelyet meg is nyert. Innen derült ki, hogy a volt MTI-vezér Andy Vajna Rádió 1 terjeszkedését készíthette elő, ugyanis nem sokkal később a 24.hu cikke szerint a filmügyi kormánybiztos be is jelentette, hogy azon a frekvencián is az érdekeltségében álló rádió fog sugározni.

A Rádió 1 nagy menetelésben van, egyre több helyen - köztük Pécsen is - sugározhatja műsorát, mégpedig úgy, hogy nem is országos szórású rádió. Ezt egy törvényi kiskapuval lehet megoldani, a lényeg a hálózatba kapcsolás, amely annyit tesz, hogy helyi rádióadók napi 20 órára átengedik a frekvenciájukat a Rádió 1-nek bérleti díjért cserébe, a maradék idővel pedig ők rendelkeznek.

A cél a 2018-as választás előttig összerakni egy országos és a kormánynak kedvező rádiót, ahogy erre a 444 is utalt márciusi cikkében.