Úristen, mi lesz itt csütörtökön?

2017. szeptember 6. 08:27 2017. szept. 6. 08:27

Csütörtökön összeül a pécsi közgyűlés és izgalmasabb lesz, mint az összes többi összesen, mióta az RTL stábja elől a díszteremben menekült Fodor Ibolya. A nagy kérdés: mire készülnek az ellenzéki pártok a múlt heti puccs után?

Pécsi puccs - precedensérték

Azt ugye tudjuk, hogy puccs volt Pécsett, erről kollégánk kiváló írását itt olvashatják.

Csütörtökön pedig közgyűlés lesz. Lehetett volna rendkívüli és hamarabb, ha az ÖPE gonoszka goblin módjára nem tromfolta volna le a Jobbik kezdeményezését.

De sikeresen megtette, kirántotta a szőnyeget a valódi ellenzéki pártok alól, ravaszul összekacsintott a Fidesszel, és mindezt egy remek ládikós akcióval fejelte meg.

Technikailag ugye azért problémás, hogy Páva száját biggyesztve az ellenzéki pártok felé az ÖPE tenyerébe csapott, mert ha a Jobbik terve valósul meg, akkor a Pécsett kialakult helyzetről lehetett volna tartani egy komplett közgyűlést, így meg az ezzel foglalkozó napirendek a végén kullognak és a nap is lemegy, mire egyáltalán sorra kerülnek.

No de azóta volt egy derekas hatalomátvétel, a nagy kérdés meg már az: mit terveznek az ellenzéki erők csütörtökön.

MSZP, LMP: a polgármester vagy a közgyűlés megy

„A volt alpolgármester (a.k.a. Csizi – a szerk.), most országgyűlési képviselő nyilatkozta tökéletesen hiteltelen, válaszra sem méltó. Ha Páva Zsolt polgármesterben a pártpolitikai hűség mellett van még felelősségérzet, akkor figyelmen kívül hagyja politikai felettesei döntéseit, és a szeptember 7-én tartandó testületi ülés előtt bejelenti a lemondási szándékát. Amennyiben ezt nem teszi meg, a közgyűlés feloszlatásával kell eltávolítani a polgármesteri székből. Ennek érdekében megfogalmaztam, és megküldtem a testület feloszlatására vonatkozó határozati javaslatot, kérve annak napirendre vételét” – áll igen határozottan az LMP képviselője, Keresztes László Lóránt közleményében.

Ugyanez az MSZP szilárd véleménye is, amit Gulyás Emil, a párt pécsi elnöke fejtett ki még a város napján tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás szerint ebben az elképesztően megalázó helyzetben Páva Zsolt nem tehet mást, mint hogy lemond, ha mégsem, akkor a közgyűlésnek kell feloszlatnia magát. Abban bízik, hogy az ellenzéki képviselők mellett néhány fideszes is belátja, hogy egy pártirodában hozott döntés, amely az önkormányzatiság látszatát is megszüntette Pécsen, már igazán nem járja.

Gulyás Emil írásban is beadta az önfeloszlatásra vonatkozó javaslatát, arról a közgyűlés dönt csütörtökön reggel, hogy felveszi-e a napirendi pontok közé. Gulyás indoklásában egyebek mellett azt írta: tartalmilag eddig sem volt demokratikus a pécsi közgyűlés működése, Csizi Péter minden lényegi kérdésben megadta a „kötelező iránymutatást”. Megoldást szerinte csak egy új választás hozhat.

A Jobbik igent nyom a kezdeményezésre

A Jobbik két pécsi önkormányzati képviselője, Gyimesi Gábor és Fogarasi Gábor hétfői sajtótájékoztatójukon reagáltak Csizi Vona Gábort ekéző megszólalására és a kialakult helyzetre.

Gyimesi Gábor elmondta: Csizi testülete semmilyen jogosítványt nem kaphat egy demokratikusan megválasztott közgyűlés mellett. Mint mondta, Pécs kispados város lett, Csizi Péter korábban alpolgármesterként, azóta parlamenti képviselőként ül a közgyűlésben, nagy csoda lenne, ha varázsütésre gazdasági szakemberré vált volna.

A Jobbik – többedik politikai erőként – a PTE gazdasági szakemberiből és azokból a pécsi vállalkozókból alkotna tanácsadó testületet, akik a vállukon viszik a várost, a gazdaságfejlesztési alapot pedig a termelő cégek megsegítésére, a drága hitelek kiváltására fordítanák. És bár saját ötleteiket konstruktívabbaknak tartja Gyimesi, lapunknak leszögezte: természetesen igent nyomnak, ha valamelyik ellenzéki erő az önfeloszlatást javasolja, ellenérvként csak az előrehozott választás helyben jelentkező költségeit hozta fel.

DK: a szerv illegitim

Kunszt Márta, a DK baranyai elnöke, a pécsi közgyűlés képviselője közleményében leszögezte: tiltakozik a Fidesz antidemokratikus akciója ellen. „Az általuk létrehozott döntéshozó szervezetnek, a legálisan megválasztott közgyűlésben semmilyen szerepe nem lehet, arra hatást nem gyakorolhat, mivel nincs megfelelő törvényi felhatalmazása. A fentiek alapján illegitimnek tekintem az egész folyamatot, s magát a döntéshozó szervet is” – áll Kunszt közleményében.

Kunszt Márta elmondta: napirend előtti felszólalással készül a témában, egyébiránt pedig támogatja a szocialisták javaslatát az önfeloszlatásról.