Közös cége van a Ledina Kerámiában érdekelt Bozókinak és Szabó Ivánnak

2016. augusztus 17. 12:41 2016. aug. 17. 12:41

Alighogy megvolt a vásárlás, máris átszervezték a Ledina Kerámia Kft. mögött álló új tulajdonos céghálóját. Csakhogy a Ledina Kerámia Kft-t megvásárló Anidel Projekt Kft. egyik új tulajdonos cégét pécsi címéről egy olyan budapesti címre jegyeztetik át, ahol egy olyan cég található, amiben Bozóki János és Szabó Iván ügyvéd is tulajdonos.

Ismét sikerült egy újat csavarni a Ledina Kerámia Kft. eddig sem egyszerű történetén. (Az előzményekről ezen a linken, illetve az itt és itt található cikkgyűjteményekből tájékozódhatnak - a szerk.)

Mint ismert, a Zsolnay Porcelángyár ellenében június elején létrehozott Ledina Kerámia Kft-t - és az oda a Zsolnaytól átszerződő 118 munkavállalót - a pécsi önkormányzat augusztus 12. körül eladta egy Anidel Projekt Kft. nevű budapesti cégnek. Az első információk arról szóltak, hogy az új tulaj ugyanannyiért - hárommillió forint - vette meg a céget, mint amennyiért az önkormányzat alapította.

Az új tulajdonos céggel kapcsolatban több furcsaságot is feltárt a Pécsi STOP: többek közt azt, hogy ugyanazon a napon alapították, mint amikor a Ledina Kerámiát nagy nehézségek után bejegyezte a cégbíróság.

Azt is sikerült kiderítenünk, hogy az Anidel mögött álló céghálózat több áttételen keresztül Bozóki János érdekeltségébe tartozik - mint ahogy a Ledina Kerámia is most már. Az egyik tulajdonos cég - a BALLYMARTIN Holdings Ltd. - ráadásul Cipruson lett bejegyeztetve pár éve egy bizonyos Giannos Mpozoki által.

Az eladás és megvétel idején az Igazságügyi Minisztérium adatai szerint ez a cégháló állt az Anidel Projekt Kft. mögött (a bővebben kifejtett verzióért ide kell kattintani.)

Egy másik cikkben annak jártunk utána, hogy az Anidel Projekt kft. mögötti egyik cég, a Bally Holding Trust Kft. - aminek Bozóki János a tulaja - pont ugyanarra a címre (Budapest, V. kerület, Alkotmány utca 4.) van bejegyezve, mint amely épületben a Pécset már sok esetben - pl. a vízmű elfoglalása - képviselő Szabó Ivánnak az ügyvédi irodája található.

Anidel Projekt Kft: a társaság tulajdonosai nem politizálnak

Augusztus 16-án a bama.hu cikkéből kiderült, az Anidel a hárommilliós áron felül kötelezettséget vállalt egy 25 millió forintos törzstőkeemelésre is, amiből "kifizetik azt a majdnem 16 millió forintot, amelyet a kölcsönből felhasználtak, munkabérekre" (mivel az önkormányzatnak anno a városháza alá tartozó Tettye Forrásház Zrt. adott kölcsön, hogy legyen miből kifizetni az átcsábított munkavállalókat).

A cikkben olvasható az Anidel Projekt Kft. ügyvezetőjének, Takács Istvánnak a közleménye is (akinek a Pécsi STOP is küldött több kérdést az eladást követően, de egyelőre erre nem jött válasz). Takács többek közt azt írja, hogy 50 millió forintos lesz a törzstőkeemelés, és hogy a dolgozók egyből egy 10 százalékos béremelést kaptak, amit augusztus 12-én ki is fizettek mindenkinek. (Ezzel szemben a Pécsi STOP úgy értesült, hogy a megemelt bérek csak 15-én érkeztek meg a munkavállalókhoz - a szerk.)

Az is olvasható a közleményben, hogy az Anidel tulajdonosai nem politizálnak és nem állnak kapcsolatban semmilyen politikai erővel, a tulajdonosok közt nincs off-shore hátterű cég, valamint a sajtó további megkereséseire nem kívánnak reagálni az előzmények fényében, és kérik, hogy ezt tartsák tiszteletben az érintettek.

Új cégek - régi tulajok

Mindezek alatt az Anidel Projekt Kft. mögött álló tulajdonosi háló bővült.

Az eddigi tulaj Horti Basketball Kft. mellé ugyanis belépett két másik tag: a Markolat Kft. és a Munka Megoldások Kft.

A Munka Megoldások Kft. ügyvezetője ugyanaz a Takács István, aki az Anidel Projekt Kft-nél, és a Greek Solutions Kft., valamint a Bally Holding Trust Kft-nél is ügyvezetői tisztségben áll. A cég a Bally Holding Trust és a Greek Solutions Kft-k tulajdonában áll - vagyis Bozóki Jánoshoz tartozik végső soron.

A Markolat Kft-nek tavaly október vége óta Bozóki János az ügyvezetője, a tulajdonos pedig a sokat emlegetett Bally Holding Trust Kft. A cég fő tevékenysége közúti áruszállítás. A Markolat Kft. címének az e-cégjegyzék Anidel Projekt Kft-t mutató adatainál a következő cím van megadva: Budapest, Fanyarka utca 1. C. lház. 2. em. 24.

Csakhogy ilyen címmel nincs jelenleg Markolat Kft. elnevezésű cég az e-cégjegyzékeben. Ott a Markolat Kft. Pécs, Toldi Miklós utca 8. fszt. 1. címmel található meg egyelőre (itt volt a Horti Basketball Kft. is tavalyig). Vagyis a Markolat Kft-nél székhelyváltoztatás van folyamatban, mint ahogy erről az Anidel Projekt Kft. adatlapján a "Bejegyzés alatt" zárójeles rész tanúskodik.

Kis kutatással kideríthető, a Fanyarka utcai címen egy Wise Trust Kft. is található. Az e-cégjegyzék 2014. november 2-ai adatai szerint (ez tekinthető érvényesnek, hiszen nincs változás bejegyezve azóta a Wise Trust oldalán) ennek a cégnek Bozóki János az ügyvezetője, fő tevékenységi körként "személybiztonsági tevékenység" van megadva.

A Wise Trust Kft-nek két tulajdonosa van: Bozóki János ("a szavazati jog mértéke minősített többségű befolyást biztosít"), és dr. Szabó Iván.

Véletlenek, ugyebár.