Csizi: eltűnt a szocialista korszak utolsó szégyenfoltja

2016. november 25. 11:15 2016. nov. 25. 11:15

Lebontották a pécsi Magasházat, az egykori 25 emeletes épület helyén Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: több évtizedes kálvária után fél év alatt tűnt el a szocializmus korszakának utolsó szégyenfoltja. A bontás december közepén ér véget a tereprendezéssel, de csak jövő ősszel indulhat el a parkosítás.

- Nagycsütörtökön emelte le a bontást végző konzorcium a Magasház első elemét, fél évvel később pedig már csak a hűlt helye létezik Pécs utolsó, a szocializmus korszakából itt maradt szégyenfoltjából, éppen az 1956-os forradalom 60. évfordulóján - kezdte november 25-ei sajtótájékoztatóját Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő az egykori 25 emeletes hűlt helyén.

A képviselő elmondta, legkésőbb december közepére a Strabag MML Kft. és a Land-Bau Kft. által alkotott konzorcium elkészül a tereprendezéssel, így év végéig az önkormányzat el tud számolni az állam felé, amelytől nettó 1,3 milliárd forintot kapott a bontásra.

Fazekas Orsolya, a terület fideszes önkormányzati képviselője a Magasház kapcsán indított konzultációra tért ki, ami szerint a - 2000 fős - válaszadói létszám 77 százaléka parkot és játszóteret szeretne látni a 3400 négyzetméteres területen. A válaszadók a Szigeti út régi nyomvonalának visszaállítását is kérték, valamint örülnének egy emlékműnek is a Magasházról. A parkosításra 134 millió forintos uniós támogatást nyert el az önkormányzat, a munkálatok jövő ősszel kezdődhetnek meg - fogalmazta meg a képviselőasszony.

A Magasház Konzultáció jól hangzik, bár némiképp feleslegesnek tűnhet, mivel körülbelül ugyanerről szavazott a pécsi közgyűlés még áprilisban. De legalább 130 ezer forintba került a kis kérdezősködés.

A terület egyelőre a La Torre Kft. felszámolását végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft-é (mint ahogy a törmelék is, amiből anno hangzatos kampányígéretet csiholt az önkormányzat - a szerk.), de a csődeljárásról szóló törvény elfogadott módosításának értelmében az önkormányzat úgy tudja megszerezni, hogy beszámíttatja a bontási és veszélyelhárítási munkálatok árát. Azaz a vételár tényleges megfizetése nélkül lehet az önkormányzaté az egykori Magasház telke - mondta el Csizi Péter.