Matyi Dezső lenyúlást emleget, a Matias Borászat pedig bezár

2017. január 27. 13:32 2017. jan. 27. 13:32

Matyi Dezső végre megszólalt az érdekeltségébe tartozó Alexandra-cégbirodalom zűrös ügyei kapcsán: szerinte a PD Consulting célja a könyvesbolthálózat megszerzése. A magyar könyvpiacot a bedőlés veszélye fenyegeti a Könyvbazár hárommilliárdos tartozása miatt. Közben úgy tűnik, a Matias borászat is lehúzza a rolót.

Zavaros a helyzet a könyviparban

Megszólalt végre Matyi Dezső, a Könyvbazár Kft. ügyvezetője is az érdekeltségébe tartozó Alexandra-cégbirodalom zűrös ügyei kapcsán: szerinte a PD Consulting Kft. célja nem más, minthogy megszerezzék az Alexandra könyvesboltok hálózatát.

A pécsi nagyvállalkozó ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy a Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Somogyi Ferenc csütörtökön bejelentette: befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltól álló hálózatot működtető cég és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében.

Matyi Dezső közleményében úgy fogalmazott: a PD Consulting célja nem az Alexandra-hálózat, a munkavállalók és a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér megmentése, "hanem annak jogellenes megszerzése, eladása, és a vételár eltüntetése".

Matyi Dezső az MTI híre szerint közleményében cáfolta, hogy a Rainbow Kft. gazdálkodása szabálytalan lett volna, szerinte a cég pénztárkezelése szabályos volt. Somogyi azon kijelentésével sem értett egyet, hogy a gödöllői Wolf CRS Kft. mentőövet adott volna a cégének, szerinte a Könyvbazár Kft-nek nincs tartozása a Wolf CRS-sel szemben.

A nagyvállalkozó szerint a Wolf CRS Kft. "hamisított üzletrész adásvételi szerződésekkel" lépett be tagként a Rainbow Kft.-be a 2016. szeptember elsejei taggyűlésen. Hozzáfűzte, hogy a Rainbow Kft. 50 százalékos üzletrészéért "egyetlen fillért" sem fizettek; az ügyben büntetőeljárás folyik.

A Könyvbazár Kft. ügyvezetője beszámolt arról is, hogy cégének könyvkereskedelmi partnerei felé 2,4 milliárd forintos adóssága áll fenn, amely abból ered, hogy a Rainbow Kft. "a Könyvbazár Kft.-től átvett, általa értékesített könyvek hozzá befolyt vételárát nem fizeti ki".

Somogyi Ferenc, a PD Consulting ügyvezetője csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy cége Matyi Dezső korábbi vállalkozása, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása után létrehozott nagykereskedelmi társaság, a Könyvbazár Kft. átvilágítását végezte 2016 júliusától a tulajdonosok megbízásából. Az auditot később kiterjesztették az Alexandra-üzletlánc könyvesboltjait üzemeltető Rainbow Kft.-re is, ahol "átláthatatlan pénzügyi működést" tártak fel. A cégek átvilágítása során több szabálytalanságra bukkantak, tavaly decemberben és idén januárban három büntető feljelentést is tettek költségvetési csalás és sikkasztás miatt.

Az Alexandra-cégbirodalomban bekövetkezett pénzügyi gondok a teljes magyar könyvkiadásra is hatással vannak. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) keddi válságülésén hárommilliárd forintos állami beavatkozást kért a szegmens megmentéséért, ugyanis ennyivel tartozik a Matyi Dezső ügyvezetése alatt álló Könyvbazár Kft. a könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók többsége már elkezdte visszahívni könyveit az Alexandra-bolthálózatból - írtuk korábbi cikkünkben.

Bezár a Matias Borászat, árut sem szállít

Úgy tűnik, a Matyi-féle cégbirodalom könyves részlegén történt ügyek kihatnak a birodalom borászati ágára is (a cégek közti pénzmozgásokról az Index írt cikket).

A Mandiner borokkal, borászatokkal foglalkozó aloldalán megjelent cikk szerint a Matias Borászat kereskedelmi vezetője partnereinek írt körlevélben számolt be arról, hogy a főleg a pannon borrégióban tevékenykedő borászat bezárt.

A levélben ez szerepelt:

Kedves Partnereim! Biztosan sokan halljátok a híreket, amelyek felborzolják a kedélyeket a házunk táján. Sajnos igen, Matias borászat bezárt, tevékenységének megszűnése miatt, ezért nem tudok árut szállítani. Nagyon sajnálom. Elnézést a kellemetlenségért, igyekszem mielőbb megoldani a problémát, ár-érték arányban jó borokkal helyettesíteni a mostanit.

A Mandiner megkereste a levelet író Földvári Mónikát, a Matias borászat kereskedelmi vezetőjét is, ám ő lapnak azt mondta, semmit nem tud az ügyről, ő is csak egy levelet kapott egy dátummal, amit követően már nem kell dolgoznia - olvasható a cikkben.