Flashmobbal, tüntetéssel temették a pécsi önkormányzatiságot

2017. december 14. 09:38 2017. dec. 14. 09:38

Az MSZP és a Societas pécsi szervezete koszorúzott, civilek a karzaton tüntettek, a Fidesz pedig keményen összezárva védi a hatalmát – elindult a pécsi közgyűlés idei ülése.

Az MSZP pécsi elnöke, Gulyás Emil és a városi Societas a városháza bejáratánál koszorúzott csütörtökön reggel, a 27 évet élt pécsi önkormányzatiságról emlékeztek meg.

Jogosítvány a gazemberségre, állami jelzálogot minden városi ingatlanra - ezt már a karzaton civilek egy csoportja skandálta az ülés kezdetekor, miközben molinókat lógattak alá és papírokat szórtak alá.

Gyimesi Gábor (Jobbik) azt kérte, a sorospara-dekrétumot vegyék le a napirendről. Keresztes Lóránt (LMP) indítványozta, hogy a pécsi közgyűlés itt helyben oszlassa fel magát. Gulyás Emil, ahogy korábban a sajtóban is bejelentette, és szeptemberben egyszer már megtette, újra javasolta az önfeloszlatást.

Az ellenzéki javaslatokat a fideszes többség egyenként söpörte le az asztalról. Keresztes és Gulyás is arról beszélt: arra, hogy elzálogosítsák a várost, senki sem hatalmazta fel a pécsi fideszes városvezetést. Gulyás Emil leszögezte: ilyen körülmények mellett semmi értelme önkormányzatot fenntartani.

Páva Zsolt polgármester szerint a Fidesz-kormány az eddigiek közül a legsegítőkészebb. A fideszes polgármester szerint kifacsarják a kormány segítségét.

10:15

Pécsre nem kell Soros-terv, a város múltjára és történelmére hivatkozott Páva Zsolt a sorosűző dekrétum szavazásának felvezetésekor. (UNESCO Béke Városa díj rémlik még? – a szerk.)

Gyimesi Gábor szerint a Luca-napi rossz szellemek jócskán előkerültek, ez már az első napirendi pontján is látszik a közgyűlésnek. Leszögezte: mivel a Fidesznek nincs megoldása a valódi problémákra, kreál másikat, ők erről a napirendi pontról nem is hajlandók szavazni.

Cserfainé dr. Kovács Ágnes (MSZP-Forum Sopianae) is tiltakozását fejezte ki az előterjesztéssel kapcsolatban. Kővári János (ÖPE) józan megfontolásra hívta fel a képviselőket, aki szerint Soros György és békétlenség ugyanolyan káros, az előterjesztés méltatlan a várost vezető politikusokhoz és a karácsony szelleméhez is. Felszólalt a civil szervezetek megbélyegzése ellen – az ÖPE sem szavaz az előterjesztésről, és Kővári arra kérte a képviselőket: ne fogadják azt el.

Gulyás Emil a város problémáit feltáró napirendi pontból idézte Pécs alapproblémáit, amelyek az elvándorlás, a város zsáktelepülés volta és sok más, ám az illegális bevándorlás nem szerepel ezek között. Leszögezte: az MSZP nem támogatja a tömeges bevándorlást, de úgy látják, ilyen veszély nincs is. Az ügy hazugágra épül, érdemben foglalkozni vele nem lehet. Miután az ominózus alapítvány közhasznú tevékenységet végez, a városnak kellett volna neki ingatlant adni, akár olyan feltétellel, hogy ott politikai tevékenység nem folyhat.

– Ezzel az üggyel nem szabadna foglalkozni, főleg nem úgy, mintha ez a pécsiek nyilatkozata lenne – mondta Gulyás. – Elképzelhető, hogy ez volt az ára a kormány kölcsönének, amit 3 év alatt a város nem fog tudni visszafizetni, így ez törvénysértő szerződés.

Keresztes Lóránt azt kérte: módosítsák a szöveget.

Páva Zsolt álcivilezett, majd 2004-ezett. Keresztes javaslatát annak stílusa miatt nem támogatta – a kormány „ekézését” emlegette. Beszélt arról is, Pécset „kipécézte” magának az ominózus alapítvány, és az esküről is, amit a város polgárainak tettek.

Gulyás Emil elmondta: szerencsésnek tartaná, ha a pécsi fideszes politikusok elhatárolódnának a „sorosdisznózástól”.

Keresztes Lóránt sorolja javaslatait, többek között, hogy Pécs vezetése támogatja a határőrség visszaállítását, a fegyveres testületek tisztességes bérezését, elítélik az elvándorláshoz vezető ország- és városvezetői politikát. Javaslatait egyenként, módszeresen elvetette a fideszes többség. Hasonlóan járt Kővári javaslata is. A közgyűlés elfogadta a nyilatkozatot.

Emberség Erejével Alapítvány: manipulatív, valótlanságra, álhírekre épül a nyilatkozat, rosszindulatú támadás

A tiltakozó nyilatkozat elfogadásának hírére közleményben reagált a pécsi Emberség Erejével Alapítvány, melyet változtatás nélkül közlünk:

Mély szomorúsággal és értetlenséggel értesültünk Pécs MJV közgyűlésének a régió civil társadalmát érintő, fenyegető hangvételű nyilatkozatáról.

A közgyűlés által támogatott nyilatkozat teljes mértékben elfogadhatatlan. Valótlanságra és álhírekre épül, megkísérli a pécsi polgárok manipulálását, és nem csupán egy konkrét civil szervezet ellehetetlenítésére irányul, de rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen.

Páva Zsolt polgármester urat múlt héten hívtuk meg alapítványunkhoz, hogy személyesen, első kézből ismerje meg a városban több mint tíz éve működő Emberség Erejével Alapítvány munkáját, valamint az alapítvány által koordinált Erősödő Civil Közösségek program szakmai tartalmát. Sajnálatunkra Páva Zsolt egyelőre visszautasította a közvetlen betekintés lehetőségét. Ennek ellenére a meghívást továbbra is fenntartjuk, hiszen alapítványunknak nem volt, nincs és soha nem is lesz a nyilvánosság elől elzárt, eltitkolt célja és törekvése.

Fentiek ismeretében aggodalomra ad okot, hogy Pécs MJV közgyűlése nyíltan, alapjaiban támadja meg egy pécsi alapítvány létét és működését, politikai haszonszerzésre felhasználva a civileket. A határozat puszta léte kifejezetten aggasztó gyakorlatot teremt, mely az összes magyar civil szervezetet érintheti.

Ezúton határozottan kijelentjük, hogy az Emberség Erejével Alapítvány változatlan formában és elkötelezettséggel a jövőben is folytatja tevékenységét Pécsett és a régióban. Nemcsak az elmúlt évtizedben megvalósított programok tekintetében, hanem a dél-dunántúli régió civil közösségeit támogató Erősödő Civil Közösségek program lebonyolítását is beleértve.

A képviselői nyilatkozatok következtében új pécsi ingatlan bérlésére kényszerültünk. Azonban számos nagylelkű felajánlást kaptunk a pécsi polgároktól, így új belvárosi helyszínen alakíthatjuk ki munkahelyünket. A költözés ideje alatt Erősödő Civil Közössége program zavartalanul folytatódik.

Sikeres és eredményes pályázatokat kívánunk!

Üdvözlettel:

A Regionális Közösségi Központok program dél-dunántúli szakmai stábja:

Arató Vilja

Fúrós Anita

Mester Zoltán

Nyirati András

Peták Péter

11:15

Meg nem válaszolt kérdéseiről beszélt Gulyás Emil: a várost irányító pártbizottságokról érdeklődött Pécs polgármesterénél. A tényfeltáró bizottság jegyzőkönyveibe sem tekinthetett bele, pedig erre az SZMSZ szerint jogosult lenne.

Páva Zsolt betekintést ígért a dokumentumokba. Gulyás Emil Páva Zsolttól idézte: a megszorítást, ami a kormányzati segítséggel jár, a város lakói nem érzik meg, de ez a baloldali képviselő szerint nem igaz. A vállalkozói terhek a pécsi polgárok életterét, fizetőképességét rontja, a vállalkozások elvándorlásával, megszűnésével jár. Gulyás leszögezte: nem támogat semmilyen lépést, ami a pécsi vállalkozásokat sújtja.

Páva Zsolt kozmikus sugárzással és ufókkal támadott vissza, a polgármester szerint a vállalkozások száma nő. A vita a behajtási engedélyek kapcsán merült fel. Girán János bizottsági elnök szerint a hátsó szándék nem a bevételek növelése, hanem hogy legyen rend.

Gulyás szerint ferdítés, hogy környezetvédelmi hatása lenne a behajtási engedélyek díjemelésének, arra is felhívta a figyelmet, hogy egy későbbi előterjesztés behatóan foglalkozik a pécsi vállalkozások helyzetével. Némi szünet következik.

12:45

Sok tízmillióért terveztetik az építési szabályzat újraalkotását, elpattant egy bő nettó 10 millió energetikai tanácsadásra, és máris rákanyarodtak a Tüke Busz folyószámlahitelére. Megszavazták a képviselők a 300 milliós folyószámlahitel

Kedvezményt biztosít a kölcsönt nyújtó bank 3 városi cég 6,5 milliárdot meghaladó hitelére. Decsi István (Fidesz) alpolgármester vezette fel az előterjesztést, aminek a lényege, hogy eltolják a visszafizetést, meghosszabbítják a futamidőt, INGYEN! A hülyének is megéri. A közgyűlés hozzászólás nélkül, egy ellenszavazattal, némi tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést.

Megszavazták a déli ipari parkról szóló és a hirdi útfejlesztés elmaradásáról szóló döntést.

A hadiparktól való elállás kapcsán Gulyás Emil elmondta: örülnie kellene, mert belátta a városvezetés, hogy ez nem egy jó beruházás. A baloldali képviselő bizottsági üléseken többször megkérdezte: kinek a fejéből pattant ki ez az ötlet, ezt most ismét megtette. Kővári János szerint, mint hasonlóan nem fenntarthatót, a Misina tetőre tervezett beruházást is vissza kellene vonni, de a régészeti múzeummal kapcsolatban is óvatosságra intett.

A képviselők ebédszünetre tértek.

15:45

A kormánykölcsönről folyik a diskurzus. Gulyás Emil azt kérdezte: miután az önkormányzat forgalomképes ingatlanvagyona lesz a fedezet, nem lett volna célszerűbb banki hitelre engedélyt kérni, az önkormányzatiság maradékának megtartása érdekében. A baloldali politikus leszögezte: vagy a kormány finanszírozza alul a városi önkormányzatokat, Pécsét is, vagy a városvezetés gazdálkodik rosszul, a várost uganis 2014-ben konszolidálták.

– A városi önkormányzat kezében formális döntési lehetőég sem maradt – mondta a szocialista politikus. – Olyan mennyiségű anyagot adtak az előterjesztéshez, hogy az alapján érdemben képtelenség dönteni.

A politikus leszögezte: rossz irányba nyit utat ez a döntés.

Kővári János további megtakarításokra tett javaslatot. Gyimesi Gábor szerint a „segítséget nyújt” és a „tűrni köteles” elég nagy különbség, vagy inkább ellentmondás az Államkincstárt illetően. Párttársa, Fogarasi Gábor szerint ez nem mentőöv, hanem béklyó, márpedig a bilincsnek a fideszes városvezetés kezén a helye. A jobbikos politikus szerint az egész csak időhúzás, a Legényanyából ismert eljárásra hasonlít leginkább.

Keresztes Lóránt Páva Zsolt 2015 januári nyilatkozatát citálta, amely szerint Pécsnek adóssága nem volt, megszabadult a múlt béklyóitól és végre elrugaszkodhat – most megint ugyanerről van szó. A képviselő arra is kíváncsi volt, miből fogja megtakarítani az évi 3 milliárd forintot Pécs, és arra is: lesz-e további adóemelés.

– Nyolc és fél év után mit tudnak még ígérni a pécsieknek, mitől fog menni az most, ami eddig nem ment – kérdezte az LMP politikusa.

Decsi István szavaiból kiderült: a polgármesteri hivatal és a MÁK között már nyáron megkezdődött a közös munka.

Páva Zsolt ismét elmondta: ez a segítség nem talált pénz, vissza kell fizetni, ami nehéz lesz. Pécs városában a leghatékonyabb az adóbehajtás – büszkélkedett a polgármester. Páva leszögezte: magánszemélyeket érintő adóemelés nem lesz Pécsen. A partneri viszony a kormánnyal garancia – mondta Páva, és hozzátette: vagyontárgyakat fognak értékesíteni.

18 igen, 2 nem és 2 tartózkodó voks mellett a pécsi közgyűlés megvált anyagi önállóságától. Tudósításunk az önkormányzatiság maradékával együtt itt véget ér.