Baranyai gyanúsítottja is volt a szélsőjobbos félkatonai szervezet elleni nyomozásnak

2018. március 13. 08:40 2018. márc. 13. 08:40

Nyolc ember ellen javasolt vádemelést hétfőn a Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőjobboldali félkatonai szervezettel kapcsolatban. A vádlottak közt nincs, de a gyanúsítottak közt volt baranyai személy, ám később ellene a nyomozást megszüntették.

Tavaly decemberben adta hírül a Nemzeti Nyomozó Iroda (Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája), hogy lezárult a 2015 augusztusa óta zajló nyomozásuk a szélsőjobboldali félkatonai Magyar Nemzeti Arcvonal ellen.

Akkor a hatóság összesen 17 embert gyanúsított meg a következőkkel:

  • 14 fővel szemben közösség tagjai elleni erőszak előkészülete vétség;
  • 2 fővel szemben robbanóanyaggal való visszaélés bűntette;
  • 1 fővel szemben robbantószerrel való visszaélés bűntette;
  • 4 fővel szemben lőfegyverrel való visszaélés bűntette;
  • 6 fővel szemben lőszerrel való visszaélés bűntette.
  • A gyanúsítottak közül három ember bűnügyi őrizetbe került, míg másik három személlyel szemben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket (lakhelyelhagyási tilalom egy fővel, házi őrizet két fővel szemben) léptettek életbe.

    Pécsen és Komló térségében is lecsapott a Magyar Nemzeti Arcvonalra a rendőrség

    Lezárult a nyomozás a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőséges szervezet ellen, a bő két éves nyomozás alatt 136 darab lőfegyvert, robbanóanyagokat, kézigránátokat, lőszert foglaltak le. Az ügyben Pécsen és Komló térségében is volt házkutatás. Lezárta a Magyar Nemzeti Arcvonal szélsőséges szervezet ellen 2015. augusztusában indított nyomozását a rendőrség december hatodikán - olvasható a hatóság honlapján.

    "A bő két éves nyomozás során 44 házkutatást, 14 szemlét tartottak 34 helyszínen, ami alatt 136 darab éles lőfegyvert (maroklőfegyverek, 18 gépkarabély, sörétes puska), 6 darab kézigránátot, 18 225 darab éles lőszert, 7 darab éles aknavető gránátot, egy éles RPG gránátvetőt, SEMTEX, C4 és más típusú robbanóanyagokat foglaltak le. Több olyan fegyvert is találtak, amelyeket kis hozzáértéssel könnyedén vissza lehetett alakítani éles lőfegyverré" - írtuk korábbi cikkünkben a hatóság tájékoztatására hivatkozva.

    A nyomozás 2016 őszén azután pörgött fel, hogy bőnyi házában a szervezet vezetője, Gy. István a házkutatás miatt kiszálló nyomozók közül egyet agyonlőtt. Gy. István súlyos sérülést szenvedett a tűzharcban, azóta börtönbe került. Később kiderült, a bőnyi házban és a közeli gyakorlótéren többször is megfordultak olyan személyek, akiket az orosz katonai hírszerzéshez lehetett kötni, de a szélsőségesek és egy jobbikos politikus kapcsolatáról is szóltak sajtóhírek.

    Baranyában is tartottak rajtaütést 2016 novemberének végén

    A bőnyi rendőrgyilkosság után a rendőrség több helyen is lecsapott a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével, november 24-én a pécsi orvosi egyetem környékén is akcióztak az NNI-vel együtt. Akkor a Pécsi STOP kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt válaszolta, hogy aznap öt helyszínen - Pécs mellett Budapest, Ipolytölgyes, Jászárokszállás és Putnok - tartottak rajtaütést, és öt embert állítottak elő.

    A rajtaütések után tartott házkutatásokon "több lőfegyvert, adathordozókat, feljegyzéseket, propaganda-anyagokat" foglaltak le a rendőrök (egy helyen még kábítószert is találtak), az öt fő közül négyet közösség tagja elleni erőszak előkészületének megalapozott gyanúja miatt, egy főt lőfegyverrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök. (Utóbbi gyanúsítottat már akkor bűnügyi őrizetbe vette a hatóság.)

    Baranya megyében egyébként összesen négy helyszínen tartott házkutatást és/vagy szemlét a nyomozás folyamán az NNI tavaly decemberi tájékoztatása szerint. Az is kiderült, hogy a hatóság Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megye északi része, Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett délen egyedül Baranyában kutatott a szélsőségesek után.

    17 gyanúsítottból egy baranyai volt

    A Fővárosi Főügyészség március 12-én jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonallal kapcsolatos ügyben nyolc emberrel szemben nyújtott be vádiratot. A nyolc emberrel szemben lőfegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal visszaélés bűntette, valamint közösség tagja elleni erőszak előkészületének vétsége volt a vád. Heten közülük lakóhelyükön engedély nélkül tartottak lőszert, lőfegyvert, robbanóanyagot, robbantószert, míg nyolcadik társuk engedélyköteles lőfegyverek illegális megvásárlásában működött közre.

    A Pécsi STOP a Fővárosi Főügyészségnél rákérdezett, hogy a vádlottak, illetve a korábbi gyanúsítottak közt van-e baranyai személy, és ha igen, akkor mi ellene a vád (illetve mi volt ellene a gyanúsítás). Arra is rákérdeztünk, hogy hol folyt Baranyában a négy házkutatás egészen pontosan, és ezeken mit találtak.

    A Fővárosi Főügyészség lapunkat arról tájékoztatta, hogy

    "a 8 vádlott között nincs baranyai illetőségű személy.

    A 17 gyanúsított között volt baranyai illetőségű, őt közösség tagja elleni erőszak előkészületének vétségével gyanúsította meg a nyomozó hatóság. Vele szemben a nyomozást a Fővárosi Főügyészség megszüntette.

    Baranya megyében is volt több házkutatás, így Pécsett és Mánfán is – itt azonban lőszert, lőfegyvert, robbanóanyagot nem foglaltak le a rendőrök."