Adónyomor – hogy a pécsiek nyeljenek

2018. március 27. 08:51 2018. márc. 27. 08:51

Elképesztő szórólapokon és telefonhívásokban ma a legesélyesebb ellenzéki jelöltet azzal áztatják, hogy majd adót emel, ha győz. A jelölttől láthatóan rettegő Fidesz ezen a téren már bizonyított – emlékszik még, amikor adómentes lakásban élt Pécsett?

Dől a szenny, semmi se drága

Vadiúj szórólapok lepték el Pécset Ezek szerint Mellár Tamás már nem csak hogy bevándorlókat telepítene Pécsre, megszüntetné a rezsicsökkentést, hanem, és most kapaszkodjanak: megemelné az adókat is! Ha ez nem lenne elég hangsúlyos, automata telefonhívást is kapnak az arra érdemesnek tartott pécsiek, a jól megszokott „Hallotta Ön..” kezdettel. A gép arra volt kíváncsi, hogy hallotta-e a felhívott pécsi polgár, hogy Mellár Tamás, ha nyer, adóemelést akar, és hát ha már felhívta a robot, a migránsokra is rákérdezett. Ne menjenek már kárba a migránsoktól való rettegésre elköltött kommunikációs milliárdok.

A szórólapon nincs impresszum, a telefonáló robot BAT-ként jelentkezik be – itt persze nem a dohánygyárról, hanem a sosem létezett Baloldalért Aggódók Társaságáról van szó.

2018, a tökön rúgott pécsi vállalkozások éve

Ám hogy világos legyen, ki is Pécsett az adóemelések koronázatlan királya, érdemes az idei adócsekkekre pislantani.

Egységesítették a garázsok adóját, 250 forint lett négyzetméterenként, nem magánszemélyek viszont már 500 forintot fizetnek a gépjárműtárolók után, csak ebből plusz 20 milliós bevételt remél a város.

850-ről 1000 forintra nőtt az üzletek építményadója négyzetméterenként. Ha lakást ad bérbe, négyzetméterendként 500 forint adót kell fizetnie utána, és azt is megoldották, hogy nehezebb legyen vele trükközni. Az adózáshoz elég, ha az előző évben 120 napig bérbe volt adva a kégli.

A multikat – benzinkutakat és más, 300 négyzetméternél nagyobb üzleteket, szolgáltatókat - négyzetméterenként 1800 forintos adóval csapják tarkón, majdnem 50 milliós plusz bevételt vár ettől a város – meg nyilván sok-sok befektetőt. Cserébe a termelést végző építmények után 600 helyett csak 500 forintot kell négyzetméterenként fizetni. A módosításokból kerekítve 80 millió forintos plusz bevételt remél Pécs az építményadókból.

Nőtt a telekadó is: elmúlik jövőre a 3000 m2-ig tartó 0 forintos díj, 1500 négyzetméter felett 30 forint lesz négyzetméterenként, ha üzleti célú, akkor 50. A foghíjtelkeket 150 forintos adóval illesztik nyakon. Ebből az adónemből 80 millió pluszt remélnek.

Összességében 160 millióval nőttek Pécsett csak az ingatlanadó terhek. Bár első körben az eddig sem adóparadicsomban fürdőző vállalkozások lesznek a nadrágszíj-akció vesztesei, az ezt túlélő vállalkozások vitán felül a vevőkörre hárítják majd a plusz veszteséget.

2012, a pécsi adópokol

Ám az idei adóemelések a fasorban sincsenek ahhoz az ámokfutáshoz képest, amit 2012-ben tolt a Fidesz Pécsett – az akkori elképesztő döntést finoman adagolt csökkentésekkel tompították később, kábé mostanáig.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, amely akkor még eléggé komolyan vette a függetlenséget és a szakmaiságot - és amit el is felejtettek megkérdezni – honlapján osztotta hosszan a pécsi városvezetést a 2012-es adó-atomomba miatt:

2012 volt pécsi adózás legsötétebb éve. Ekkor szüntette meg a Fidesz a városban a 65 négyzetméternél kisebb lakások és a 80 négyzetméternél kisebb családi házak adómentességét. A vállalkozási célú ingatlanok építményadója a belvárosban 1200, a külvárosban 1000 forintra nőtt az addigi 500-ról. Az egészségügyi, szociális és sportlétesítmények is ekkor veszítették el adómentességüket.

2012-ben vezette be a Fidesz érdemben a telekadót is. Az 1500 négyzetméteres vagy kisebb telkek addig adómentesek voltak, és afelett is csak 5 forint volt a négyzetméterenkénti mérték. Az adónem brutális változáson ment keresztül, a legkisebb telkek után is 50 forintot kellett fizetni, a sávosan emelkedő mérték egészen 280 forintig is felment.

2012-ben szállt el az iparűzési adó is: 2,5 millió forint nettó árbevételig addig nem kellett Pécsen fizetni, azóta mindennemű vállalkozást 2%-os adó sújt.

Tömegével szűntek meg abban az évben a vállalkozások és fogynak azóta is, nem egy cég inkább lebontotta csarnokait, csak hogy ne kelljen az egekbe srófolt adót kifizetni utána.

Ez volt nagy vonalakban a Fidesz adóemelése Pécsett. Mondanunk sem kell: Mellár Tamás ezzel szemben annyi adót emelt, mint ahány migránst Pécsre telepített.