Választási anomáliák: van mitől tartania Mellár Tamásnak?

2018. április 11. 12:18 2018. ápr. 11. 12:18

Óránként jelennek meg újabb és újabb hírek választási csalásra utaló hírekről. Óránként keresnek meg minket azzal: attól félnek, valahogy mégis csak elveszíti a pécsi körzetet a ma még nyerésre álló Mellár Tamás. 590 szavazattal vezet, nagyságrendileg 4000 másutt szavazó pécsi voksát várják. Vajon elég lesz ekkora előny?

Óránként jelennek meg újabb hírek, amelyeket olvasva mind többen kiáltanak választási csalást. Elpárolgó listás és jelölti szavazatok, elképesztő arányú érvénytelen szavazat – országszerte felbukkanó anomáliák tömkelege. Egyetlen közös vonás van bennük: bármelyik párt is vesztett ezekkel, az nem a Fidesz volt.

Mellár Tamás most 590 szavazattal vezet a rivális Csizi Péter előtt. Arra csak becslések vannak, hogy a nem a városban szavazó pécsiektől hány voksra lehet még számítani, mindenesetre sok olvasónk az eddigi híreket látva kerek-perec azon aggodalmát fogalmazta meg, hogy elcsalják Mellár Tamás, az egyetlen lehetséges független képviselő győzelmét.

Lovász Istvánt, Pécs jegyzőjét kérdeztük a választás hátralévő részének menetéről.

Mint mondta: hétfőn felvitték Budapestre az átjelentkezéses voksokat, csütörtökig megérkeznek a külképviseleteken leadott pécsiek szavazatai. Az országos választási iroda ezeket összesíti, a más városokban leadott pécsi voksokkal együtt szortírozza, majd (a Bibliában is fontos) hatodik napon kell ezeket Budapestről lehozni a választókerületekbe.

Amint ezek szombaton délután megérkeznek, összehívják a kijelöléses - átjelentkezéses szavazóköröket, amelyek összeülnek és megszámolják, összesítik a szavazatokat. (Pécsett két ilyen bizottság működik.) Ezt követően az EVB megállapítja az eredményt, hozzászámolják az eddigiekhez, és kész is. Ezek a szavazólapok már nem kerülnek vissza a fővárosba.

Az aggodalmakra illetően Lovász István a helyi ügyeket illetően tudott reagálni. Mint mondta, Pécsett választásszervezési szempontból jól sikerült a vasárnapi esemény, sőt, nem is emlékszik ilyen jól szervezettre. Nem volt bombariadó, fehér poros boríték, verekedés, és választási anomáliákat sem tapasztalták az itteni választókerületekben. A Kossut téri körben 2014-ben mintegy 3500-an szavaztak, vasárnap 4800-an, mégis, este hét óra tízkor már nem állt ember az utcán.

Lovász István becslése szerint mintegy 4000 nem Pécsett szavazó polgár voksára lehet számítani szombaton.