Indul a munka a pécsi közgyűlésben

2019. január 24. 08:46 2019. jan. 24. 08:46

Két zárt és 19 nyílt napirendi ponttal kezdi meg újévi munkáját csütörtökön a pécsi közgyűlés. Az előterjesztések közt szerepel a parkolási rendszer kicsiny kiigazítása, a temetői díjak újragondolása, lesz szó háziorvosi körzetekről és a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak emlékművéről is.

Tizenkilenc nyílt és két zárt napirendi ponttal indítja a 2019-es munkáját csütörtökön 9 órától a pécsi közgyűlés.

:

A képviselőtestület többek közt az egészségügyi alapellátási körzetek módosításáról, több uniós beruházásnál pluszpénzekről, a parkolás kismértékű kiigazításáról, az e-közbringa csúszásáról (és a vállalkozó esetleges kötbérezéséről), a nemzeti önkormányzatokkal kötött megállapodásokról is dönthet.

A tervek szerint ezenkívül a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak is kaphatnak egy emlékművet, ha rábólint a közgyűlés, és két gyermek háziorvosi körzet ideiglenes költözéséhez is hozzájárulhat a városháza. A napirendet itt, az előterjesztéseket itt lehet megtalálni.

9:35

Elindult a közgyűlés, a napirend előtt az Élet Fája díjat adták át, majd Gyimesi Gábor (Jobbik) jelezte, hogy a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban van egy előterjesztése, amelyet szeretne, ha napirendre kerülne. Kunszt Márta (DK) a jegyzőnek tenne fel kérdéseket a szociális tűzifáról, Gulyás Emil (MSZP) pedig szólt, hogy ők is készültek egy ugyanolyan előterjesztéssel, mint Gyimesi Gábor (gyakorlatilag ugyanarról az előterjesztéssel van szó). Gulyás emellett napirend előtt beszélne a rabszolgatörvény elleni demonstrációkról tapasztaltakról. Fogarasi is szót kért. Páva Zsolt is javasolt egy előterjesztés Pályázatot benyújtása kiegyenlítő bérrendezési alap támogatására címmel, erről lenne napirendi javaslata. Gyimesi és Gulyás javaslatait a közgyűlés napirendre vette, mint ahogy a polgármester javaslatát is.

Gulyás Emil a rabszolgatörvény elleni szakszervezeti demonstrációkon történtek (két nap is hamarabb kapcsolt le a lámpa a demonstrálók körzetében) azt kérte a közgyűléstől, hogy vizsgálják már ki, kinek jutott eszébe lekapcsolni a lámpákat, mert ezzel a demonstráló pécsi polgárok testi épségét veszélyeztették. Ha a vizsgálat után kiderül, hogy nem véletlenül kapcsolódtak le a lámpák, akkor a felelőst felelősségre kell vonni. Mint ahogy a második tüntetésen is sötét volt a Barbakánnál és az Aradi vértanúk útján. Páva azt válaszolta, hogy a Barbakánnál 6 hónapja nincs közvilágítás, de mostanában már megjavult. Mindenesetre a második eset kapcsán felkérte a jegyzőt egy vizsgálatra.

Kővári János (ÖPE) napirend előtt azt vetette fel, hogy a város rendezési és szabályozási tervének elkészítése előtt meg kellene kérdezni a pécsi polgárok véleményét is, erre akár egy médiakampányt is lehetne indítani, mert a terv 8-10 éves távlatban gondolkodik. Páva egyetértett a felvetéssel.

Fogarasi Gábor (Jobbik) egy olyan történetet osztott meg, amely szerint az egyik pécsi önkormányzati cég vezetősége elment szórakozni, ahol kicsit "túltolták a bulit". Azt kérdezte, hogy igaz-e az eset. Páva elmondta, érdeklődött a villányi önkormányzatnál és a rendőrségnél, de senki nem tudott semmi olyan dologról, amit Fogarasi felvetett. Azt is hozzátette, hogy némileg vékonyak voltak az információk, szóval ha Fogarasi többet tud, akkor azt ossza meg vele is.

A napirend előtti felszólalások után zárt ülés indult két napirendi ponttal kapcsolatban.