A Ledina Kerámia pályázik, a Zsolnay feljelentést tett

2016. október 13. 11:44 2016. okt. 13. 11:44

Bár még nem termel a Ledina Kerámia Kft. a sajthírek szerint, ugyanakkor már elindult egy majd' kétmilliárdos pályázaton. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. közben ismeretlen tettes ellen tett feljelentést csődbűncselekmény gyanúja miatt a NAV-nál, mivel a cég szerint a nyár eleji tömeges és azonnali felmondások a manufaktúra bedöntését célozták.

Többmilliárdos pályázaton indul a Ledina Kerámia

Jövő év januárjában indulhat meg a termelés a Ledina Kerámia Kft-nél, ugyanakkor a cég egy 1,8 milliárdos kutatásfejlesztési pályázaton vesz részt - írta meg az OkPécs nyomán a bama.hu.

A cikk szerint Erdei Viktor - ő a Ledina új ügyvezetője, korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúránál dolgozott - egy közleményében azt fejtegette, a Ledina Kerámia konzorciumi szándéknyilatkozatot kíván aláírni a Veszprémi Egyetem Anyagmérnöki Intézetével, a PTE Művészeti Karával és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel, hogy egy brüsszeli pályázaton vegyenek részt.

"A Ledina Kerámia beadandó konzorciumi pályázatának célja az épületekben és infrastruktúrákban felhasznált anyagok tartósságának fejlesztése, az épületkerámiák anyagszerkezetének vizsgálata, új, az épületkerámia tulajdonságait javító innovatív megoldások kidolgozása" - olvasható a cikkben. Ennek kapcsán írna alá együttműködési megállapodást a Ledina a PTE Művészeti Karával és a Pannon Egyetemmel.

Bozóki levédetné a Zsolnay nevet a Ledina számára

A Ledina Kerámia mögött - bonyolult céghálóval - álló Bozóki János még szeptember elején egyébként kezdeményezte a Zsolnay márkanév védjegybejegyzését a saját nevére. Ezt a Ledina Kerámia azzal indokolta, hogy a márkanév védtelen volt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra mulasztása miatt - írtuk korábbi cikkünkben.

Zsolnay: feljelentés a NAV-nál

Közben azonban a manufaktúránál sem állt le az élet: mint a bama.hu cikkéből kiderült, Bachar Najariék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál tettek feljelentést ismeretlen tettesek ellen csődbűncselekmény gyanúja szerint. A Zsolnay vezetése ugyanis azt gyanítja, a nyár eleji tömeges és azonnali felmondás - melynek során 118 dolgozó lépett ki a cégből, és ment át a május végén az önkormányzat által alapított Ledina Kerámiához - megszervezett volt, amivel "jelentős kárt, gyakorlatilag csődhelyzetet okoztak a Zsolnay számára, amit extra intézkedésekkel hárítottak el".

Közleményháború a munkaügyi perek nyomán

Mindeközben már elindultak a perek, melyet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra indított volt dolgozói ellen. Egyelőre egy férfi esetében döntött a bíróság, aki már közben a Ledina Kerámiától visszatért a porcelánmanufaktúrához. Az ügy kapcsán először a Zsolnay adott ki közleményt, majd Szabó Iván, a Ledina Kerámia ügyvédje, végül pedig a dolgozó is. A közleményeket itt olvashatják el.