Egyindulós verseny lesz a kaposvári színházigazgatói pályázat?

2018. április 21. 10:23 2018. ápr. 21. 10:23

Fülöp Péter megbízott igazgató bejelentette indulását a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói posztjáért. A szinhaz.hu szerint a pályázatot elég érdekesen írták ki.

Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház megbízott igazgatója április 18-án bejelentette, hogy beadja pályázatát a színházi igazgatói posztjára, művészeti vezetőnek pedig Olt Tamás színművészt kérte föl.

Csiky Gergely Színház Kaposvár

Társulati ülést tartottunk! Az ülésen dr. Fülöp Péter a Csiky Gergely Színház mb. igazgatója tájékoztatta a társulatot, hogy benyújtotta Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatához a következő 5...

Fülöp a pályázatát is közzétette, a 111 oldalas pályaműjében többek közt olyanokról ír, hogy a Kaposvár-jelenség örökségének megtartása mellett az innováció is szerepet játszik majd munkásságában.

"Elsődleges célom, hogy a Csiky Gergely Színház tartósan a magyar színházi élet meghatározó szereplője legyen: olyan teátrum, amely azonos művészeti igényesség mellett ugyanúgy képes felvállalni a tabuk ledöntését, ahogy a hagyományok megőrzését."

Csiky Gergely Színház Kaposvár

Csiky Gergely Színház Kaposvár added a new photo.

Arról is írt, hogy a teátrumot egyfajta térségi kulturális központtá kívánja átalakítani a társművészetek bevonásával, "olyan unikális intézményt vizionálunk, amely a Kaposvár – Keszthely – Siófok háromszög dinamikus kultúra-közvetítő centruma" lehet.

A szinhaz.hu cikke szerint az igazgatói pályázatot idén márciusban írták ki, és eléggé úgy tűnik, hogy a minisztérium nem sok jelöltben gondolkodik.

"A kiírás ugyanis a felsőfokú színészvégzettség és az öt éves, színházi szakmai gyakorlat mellett a jogász és a közgazdász képzettséget is szakirányú végzettségként fogadja el, emellett a hároméves, előadó-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat is kiválthatja a fél évtizedes szakmai múltat. Fülöp Péter pedig éppen három éve dolgozik a kaposvári teátrumban, valamint jogász és közgazdász diplomával rendelkezik", amiket a Pécsi Tudományegyetemen szerzett.

Színházfelújítás, no meg jogellenes kirúgások az eddigi eredmény

Mint ismert, az előző igazgató Rátóti Zoltán 2016 augusztusának végén mondott le hirtelen a teátrum vezetéséről, akkor ideiglenesen Fülöp Péter addigi gazdasági és produkciós igazgatót jelölték ki a posztra. Fülöp amúgy 2015-ben érkezett a színházhoz.

Később az ideiglenes megbízatást többször is meghosszabbították, az utolsóhoz már miniszteri engedélyt kellett kérni.

Fülöp Péter igazgatósága alatt kezdődött el a Csiky több évtizede várt felújítása, amely a legutóbbi hírek szerint jó egy évet fog csúszni. Addig a társulat a helyi Együd Árpád Kulturális Központban játszik, de a Kaposvári Egyetemhez tartozó művészeti központban, a Latinkában is futnak előadások.

Ugyancsak igazgatósága alatt négy színésztől megváltak minőségi cserére hivatkozva a 2016/17-es évad végén, a perben végül a színészek nyertek másodfokon, ám nem vették őket vissza az intézménybe, mert az eljáró törvényszék szerint az egyenlő bánásmódról szóló törvény megsértése nem történt meg.