Mellár Tamás közleményben magyarázta el, hogy mire is gondolt korábban

2019. április 26. 16:40 2019. ápr. 26. 16:40

A Facebook-oldalán jelentette be Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, hogy szerinte a sajtóban hibásan és elferdítve jelentek meg a Mindenki Pécsért Egyesület céljai.

Mint ismert, Mellár Tamás független, a Párbeszéd frakciójában helyet foglaló országgyűlési képviselő a napokban azt nyilatkozta, hogy számára nem elfogadható az öt ellenzéki párt által támogatott polgármesterjelölt Péterffy Attila, és az általa életre hívott Mindenki Pécsért Egyesület sem támogatja Péterffyt (aki amúgy az egyesület alapító tagja). Mellár arról is beszélt a pécsi önkormányzati lapnak, hogy Péterffyt a Fidesz B-tervének tartja. A Szabad Pécsnek pedig arról nyilatkozott, hogy ezek miatt az egyesület külön jelölteket állít az őszi önkormányzati választáson.

Az hamar kiderült, hogy az egyesület több tagja egészen máshogy gondolja ezt, mint Mellár, P. Horváth Tamás író be is jelentette, hogy kilép az egyesületből (bővebben az egyesületi tagok reakciójáról ebben a cikkben írtunk - a szerk.).

De politikusok is megszólaltak a témában: Szakács László, az MSZP baranyai vezetője szerint Péterffyt akarják a pécsiek. Kóbor József LMP-s önkormányzati képviselő arról értekezett, hogy Mellár egy friss koordinációt akar szétverni, Péterffy Attila polgármesterjelölt pedig arról beszélt, hogy Mellár becsapta a választóit. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere kifejezte abbéli bizalmát, hogy Mellár és Péterffy megtalálják még a közös hangot.

Mellár: hibás, elferdített interpretációk

Mellár Tamás a Facebook-oldalán jelentetett meg egy közleményt, amely szerint "a tegnapi és mai (április 25-26.) sajtóban sokféle — hibás, elferdített — interpretáció látott napvilágot, arra vonatkozóan, hogy mi az Egyesület álláspontja és mit kíván tenni a következő időszakban."

Mellár leírta, ő személy szerint nem támogatja Péterffy jelöltségét, ám ha Péterffy elfogadja a Mindenki Pécsért Egyesület által lefektetett szabályokat és részt vesz egy úgymond ellenzéki jelölt-castingon, és ő bizonyul a legnépszerűbbnek, akkor az egyesület támogatni fogja az indulását.

"Az ellenzéki pártok csatlakozhatnak a Mindenki Pécsért közös listájához, de a csatlakozásukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egyesület is beleszólhat az egyes körzetekben induló esélyes jelöltek kiválasztásába, és a pártok által megnevezettek mellett civil jelölt-jelölteket javasolhat. Ha a pártok ebbe nem egyeznek bele, hanem teljesen saját hatáskörben kívánják meghatározni mind a 18 körzetben a képviselő jelölteket, akkor a Mindenki Pécsért Egyesület nem tudja számukra biztosítani az ernyő-szervezetet"

- írja bejegyzésében az egyik feltételt Mellár.

Mellár azt is leírta, ha az ellenzéki pártoknak nem elfogadható az egyesület szabályrendszere, és hogy beleszólhatnak a jelöltállításba, akkor az egyesület nem vesz részt az őszi önkormányzati választáson, a jelöltállítást teljes egészében az ellenzéki pártokra hagyja.

"Ellentétben a sajtó híresztelésével nem lesz két ellenzéki lista Pécsett: vagy a Mindenki Pécsért Egyesületnek lesz az ellenzéki pártokkal egyeztetett listája, vagy pedig az ellenzéki pártok alakítanak ki valamilyen együttműködési formát"

- áll a bejegyzésben.

Forrás: Pécsi STOP