Páva-Hoppál per: várja a másodfokú tárgyalást az Emberség Erejével Alapítvány

2018. október 4. 15:22 2018. okt. 4. 15:22

Még júliusban utasította el a Szekszárdi Törvényszék első fokon az Emberség Erejével Alapítvány keresetét, melyet Páva Zsolt, Hoppál Péter és a pécsi önkormányzat ellen indítottak. Az alapítvány időközben beadta a fellebbezést és egyúttal elfogultsági kifogással is élt a Pécsi Ítélőtáblánál. Hogy mikor lesz a másodfokú tárgyalás, arról még nem tudni, de az alapítvány addig sem pihen.

Mint ismert, tavaly november végén derült ki, hogy a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány Debrecenben és Pécsen különféle projektekre ad pénzt, amik lebonyolítására helyben egy-egy nagyobb szervezetet kértek fel. Pécsen a választás a bő évtizede tanodát és egyéb programokat fenntartó Emberség Erejével Alapítványra (EEA) esett, ők oszthatták tovább a kisebb civil egyesületeknek a megközelítőleg 100 millió forintos össztámogatást.

Az Emberség Erejével Alapítvány és a Fidesz közti ügyről további cikkeket ezen a linken találhatnak.

A helyi Fidesz az őszi mélyrepüléséből - amelyet a város eladósodottsága eredményezett - a kiutat az alapítvány ütésében látta, ezért nemcsak a helyi, de még az országos sajtó is rászállt az alapítványra: migránsbetelepítéssel és más ilyenféle dolgokkal vádolták őket alaptalanul.

Mivel a dilivonaton nincsen fék, ebbe beszállt Páva Zsolt pécsi polgármester is, aki a fideszes többségű közgyűlésen átnyomott egy olyan nyilatkozatot, amely arra kérte a lakosokat, hogy ne adjanak bérbe irodahelyiséget az alapítványnak. Mindeközben a Hoppál Péter vezetésével felálló helyi Fidesz az 50-es évek hangulatát idéző sajtótájékoztatót tartott, ahol ugyancsak ment a rémítgetés.

Az EEA ezért már decemberben jelezte, hogy pert indít Páva, Hoppál és a pécsi önkormányzat ellen, ezt meg is tették a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) segítségével, a szervezet személyiségi jogainak megsértése miatt.

Az ügyet Pécs és Szekszárd különböző fokú bírósági testületei 2018 első hónapjaiban úgy dobálták maguk közt elfogultságra hivatkozva, mint a forró krumplit, végül a Pécsi Ítélőtábla "csapott" az asztalra, és a tárgyalás lefolytatására a Szekszárdi Törvényszéket jelölte ki. Az ügyben az első tárgyalási nap véletlenül az áprilisi országgyűlési választás utánra csúszott, és már ott elképesztő érvekkel védték a fideszes poltikusokat.

Végül aztán idén júliusban Szekszárdon első fokon az az ítélet született, hogy Páva és Hoppál polikusi mivoltukban mondták azt, amit mondtak, az alapítványra mondott dolgok - migránsbetelepítés, Soros-zsoldosok, stb. - igazságtartalmát pedig érdemben nem is vizsgálták - vagyis elutasították az EEA keresetét. A Szekszárdi Törvényszék arra jutott még elsőfokú ítéletében, hogy az alapítvány maga közszereplő, vagyis az ilyen jellegű dolgokat jobban kötelesek tűrni.

Az EEA már akkor jelezte, hogy fellebbezni fognak az ügyben.

Mivel már október van, és egy ideje a nyári ítélkezési szünet is véget ért a taláros testületeknél, ezért a Pécsi STOP megkereste az alapítványt, hogy miképp is áll az ügyük.

Mint megtudtuk, a fellebbezést augusztus végén beadták a Pécsi Ítélőtáblának, és egyúttal mellé egy elfogultsági kifogást is benyújtottak. Emiatt viszont egyelőre még nem tudni megközelítőleg sem, hogy mikor és mely helyszínen lesz kiírva a másodfokú tárgyalás.

Mindazonáltal az alapítvány az ügy ideje alatt sem pihent, és most sem teszi azt: október 11-én Ki a civil, mi a civil címen a Political Capitallal közösen szerveznek beszélgetést a pécsi Trafikba. A rendezvényen Ceglédi Zoltán politikai elemző és Peták Péter, az EEA programkoordinátora beszélgetnek, amelyet Wessenauer Veszna, a Political Capital elemzője moderál.

Azt is megtudtuk az alapítványtól, hogy első támogatási körben nyert pályázók közül sokan már le is zárták a projektjeiket, és még az ősszel kiírják a következő támogatási kört, hasonló nagyságrendű összegre (körülbelül 100 millió forint).