Ideje volna elfelejteni ezt a Kultúra Városa szlogent

2019. június 7. 11:50 2019. jún. 7. 11:50

Lassan tíz éve, hogy Európa Kulturális Fővárosaként húzott le egy évet Pécs, annak is nyolc éve már, hogy a Kultúra Városa lett. Mégis, azóta sok intézmény működése került bizonytalan helyzetbe, legutóbb épp a lassan negyedszázados Harmadik Színházé.

Csütörtökön nyitott meg a XIX. Pécsi Országos Színházi Találkozó, bár erre a Széchenyi téren felállított hatalmas POSZT-feliraton kívül nem sok minden emlékeztetett. A Színház téren nem várták tömegek a megnyitót, nem "settenkedtek" óriásbábok a Király utcán, maga a rendezvény a Pécsi Nemzeti Színház előterében volt megtartva, mérsékelt érdeklődés mellett.

Valahol érthető a dolog, a POSZT-ot szervező cég tavaly 21 milliós veszteséget termelt, ez pedig részben annak volt köszönhető, hogy míg a pécsi önkormányzat 2017-ben 70, addig tavaly mindössze alig 25 milliót adott be a közösbe (azt is a ZSÖK-ön keresztül). Idén sem volt sokkal bőkezűbb a város, meg hát az előző években történt irányváltás sem lett feltétlenül vonzó sokaknak.

De hagyjuk is a POSZT-ot, van itt helyben színház, amiért aggódni kellene, de nagyon: az Uránváros szélén fekvő Harmadik Színház jelen pillanatban nem tudja meghirdetni a következő évadát, mert mind az állam, mind pedig a városvezetés csúnyán kibabrált velük.

Az állam azzal, hogy tavaly hirtelen eltörölték a társasági adókedvezményt, amiből amúgy idén majdnem annyi jött volna be a színháznak, mint az idei állami támogatása. (Ez a lépés a Pécsi Nemzeti Színházzal is kibabrált.)

De a városvezetés sem volt valami kegyes: 2017-ben, mikor kiderült, hogy többmilliárdos hiányuk van, az első közt szabadultak meg a Horvát Színház mellett a Harmadik Színháztól is. Ráadásul a szerződésben garantált támogatást sem fizették meg, emiatt bemutató maradt el a teátrumban, de az önkormányzat egyébként még most, 2019-ben sem fizetett meg mindent a Harmadiknak, amiket anno vállalt.

Május végén a közgyűlésen büszkén verte a tamtamot minden fideszes, hogy a 2017-es többmilliárdos hiányt követően - mikoron is az Államkincstár alá lett rendelve a város pénzügyi és egyéb szempontból - idénre 4,7 milliárd forintot sikerült megspórolnia az önkormányzatnak. Gondolom, valaki visszatette a kincstárba a pénzt.

Ha már ilyen faszán állunk (azért a többesszám, mert az én adóm is a városi kasszát gazdagítja), mi lenne, ha az önkormányzat végre kifizetné a Harmadik Színháznak az elmaradását? Sőt, akár vissza is vehetné a 2017-ben gyorsan magáról lerázott kulturális intézményeket, ha már egyszer 2011 óta az Pécs szlogene, hogy a Kultúra Városa.

Ja, hogy a kultúra mindig egy kicsit deficites dolog? Talán egy megyei jogú városnak, amely lassan tíz éve Európa Kulturális Fővárosa is volt, ezt be kellene tudnia vállalnia.

Itt most direkt csak a színházakról írtam (mert ehhez értek tán a legjobban), de számtalan kulturális intézmény ment a levesbe az elmúlt tíz évben, felsorolni itt hosszú lenne mindet (akit érdekel, hogy mi volt a helyzet 2012-ben, az kattintson ide). Hogy mennyire nem törődik senki a kulturális örökséggel, azt a Bóbita Bábszínház régi épülete mutatja meg manapság a legjobban:

Legyőzi az enyészet a régi Bóbitát